Jumaat, 4 Disember 2015

Into The Balkans : Plitvice Lakes National Park

Assalamualaikum and Zdravo!

5 fakta penting tentang Plitvice Lakes;
1/ Merupakan antara salah satu National Park yang tertua di Southeast Europe dan national park yang terbesar di Croatia (terletak diantara bandar Zagreb dan Zadar)
2/ Memasuki senarai Unesco World Heritage pada tahun 1979.
3/ Mempunyai sejumlah 16 buah tasik yang boleh dilihat disekitar kawasan
4/ Dibahagikan kepada dua bahagian, iaitu Upper Lakes (12 lakes) dan Lower Lakes (4 lakes)
5/ Terdapat sebuah kawasan perkampungan yang berdekatan dengan Plitvice Lakes yang diberi nama 'the small lakes of Plitvice' di Rastoke

Info penting berhubung tasik ini :
1/ Boleh buat day trip daripada Zagreb
2/ Jangka masa perjalanan ke sini dari :
- Zagreb : 2jam 20minit
- Zadar : 2 jam
- Split : 5 jam 50 minit
3/ Untuk mengetahui lebih lanjut boleh ke laman web Plitvice Lakes

Ok, mari layan gambar. Gambar terlalu banyak kalau nak letak sini, tapi kang berat pulak kan. Ini kira pilihan khas juri lah gambar-gambar disini. Enjoy!


Zoom sikit untuk tunjukkan laluan pejalan kaki yang disediakan untuk kita menikmati kejadian ciptaan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang









Sila pastikan tiket masuk disimpan, nanti nak naik boat diorg akan check. 

Disekitar kawasan ini ada kawasan rehat. Boleh la duduk rehatkan diri sebelum meneruskan penjelajahan. Kami pun singgah sekejap picnic dekat sini. Beli fries dan air sahaja, selain makan bekalan yang dibawa oleh #teamEurope








Dekat kawasan ini kami berjumpa dengan pelajar Malaysia yang sedang belajar di Mesir. Bakal doktor. Sembang sekejap sahaja sebab laluan tidak sama arah. Semoga pulang dengan cemerlang semuanya. Ameen.



Location: Plitvice Lakes National Park, 53231, Plitvički Ljeskovac, Croatia

4 comments:

Azra berkata...

perrhhh.. lawa giler tempat ni!

Hidayah Rodhi berkata...

Azra,
Cantik dia mmg tak tergambar! Dok terbayang time autumn mesti lagi cantik.

Tanpa Nama berkata...

Hi Hidayah, which route did you take during your visit to plitvice? And are all the photos taken from the same route? i am going there this april and hope you can share a few tips in choosing the "ideal route". Thanks!

Hidayah Rodhi berkata...

hai,

We started at the Lower Lakes from Entrance 1 and made our way west.

Entrance 1 - P3 - (by boat)to P2 - ST 4 - takes bus to ST1 - walk to parking near entrance 1..and yes all the photos taken from this route.

While there are suggested routes, you can always do your own thing, provided you have a good sense of direction to avoid getting lost.