Rabu, 15 Mei 2019

Al - Andalus : Livraria Lello, Porto

16 November 2018

Assalamualaikum and Ola!

Then, kami decide nak pergi ke salah satu kedai buku yang femes dekat Porto ni. Katanya antara the  world's most beautiful bookshop. Tapi nak masuk sini kena bayar tau. Harga tiket tu pulak, kalau beli buku dekat dalam tu, dia akan potong dengan harga tiket yg dah bayar tadi.

Masa kami sampai sini, dah nak dekat waktu magrib, so suasana dia bertambah cosy dekat dalam. Masalah dia adalah, ramai juga la manusia dekat dalam tu. Semua pun pakat nak ambik gambar dekat tangga cantik dia.

Livraria Lello’s building was built in 1906, by the engineer Xavier Esteves. He had a particular taste for literature, and that affinity with letters was marked by the construction of one of the most emblematic bookshops in the world.
Masuk saja terus nampak tangga itu.

The iconic crimson staircase.
“Thou who walked the room, shall then see a staircase which is a piece of surprising allure, for its apparent lightness which masks the audacity of its design. One feels the urge to climb it yet fears one’s weight may make it crumble.” (in Catálogo 1930 of Livraria Lello). 
Bila nampak kosong tak dak orang cepat-cepat la snap gambar ni








Memang cantikla architecture bangunan ini luar dan dalam


Cantik kan desing siling dia

Dekat dalam kawasan ini, khas untuk buku-buku berkaitan dengan Harry Potter saja.

Sementara tunggu ahli jemaah lain, kita berlakon jadi pekerja panjat tangga susun buku


Bila dah keluar, memang terus gelap lah. Berdepan dengan kedai buku ni ada satu kawasan menarik. Sebelum datang sini dah terbaca dah pasal kawasan ni. Tapi dah gelap ni, tak berapa nak nampak binaan bangunan yang bersekali dengan park ni. Nama dia Praca de Lisboa. Smart betul design dia (kalau nak tengok design dia, boleh la tekan link yang diberikan).






Jalan-jalan sikit dekat sini, then kami pun pulang ke apartment. Kebetulan depan bangunan apartment ni ada minimarket dengan kedai buah. Apa lagi kita masuk la untuk beli apa yang patutkan. Then sebelum naik atas, singgah kedai ice cream bawah apartment untuk kegembiraan.

0 comments: