Isnin, 25 November 2013

Autumn Breeze 2013 : Hiking in Mount Seorak

Jumaat | 1.11.2013 | Day 2

Kami sepakat untuk hiking Mt Seorak mengikut laluan Ulsanbawi. Seawal pagi jam 6.30 keluar hotel untuk memulakan misi jom kurus kevin zahri eh.


Awal pagi keadaan di taman negara ini sangat tenang walaupun terkadang angin yang bertiup bukan lah sepoi-sepoi bahasa. Udara nyaman dan manusia pun tak ramai. Sangat gembira meneruskan perjalanan. Permandangan, sangat-sangat Subhanallah Maha Suci Allah, Alhamdullilah segala puji bagi Allah.







Belum panjat dah macam ni pemandangan, sangat cantik dan disebabkan tak ramai manusia dapat kami menikmati keindahan alam tanpa batasan.

Mari teruskan perjalanan menuju puncak.

Jalan dengan penuh rasa nikmat dan rahmat Allah. Landskap musim luruh yang sangat memukau.


Rilek je makcik and the geng ni panjat. Ramah plak tu. Minta maaf lah mak cik, kami ni buta bahasa korea nak sembang rancak pun tak boleh. (tarik nafas,hembus). Track di sepanjang laluan ke 1st stop ni ok la, tak de lah semput tahap mintak nyawa.





Sepatutnya mengikut info perjalanan naik dan turun hanya memakan masa selama 2 jam 30 minit. Tapi disebabkan jalan sikit ambik gambar, toleh kiri ambik gambar, toleh kanan ambik gambar eh pandangan dari belakang pun cantik, ambik gambar. Jadinya perjalanan dari hotel ke 1st stop, Heundeulbawi dah 2 jam. Belum nak turun lagi, nak ambik gambar lagi, nak lepak feel the earth lagi.

Maka dengan sepakat kami memutuskan untuk berhenti sahaja di 1st stop memandangkan kami perlu pulang semula ke Seoul pada tengahari dan check out hotel paling lambat yang dibenarkan jam 12.00 tengahari. (kecewa kevin kalau tahu misi kurus kami tidak berjaya, hanya separuh jalan)

For me, siapa-siapa yang nak pengalaman sebenar autumn, amatlah disarankan untuk cuba aktiviti hiking sebab pemandangan sangat-sangat cantik. Kalau masa tengah hiking tu, tetiba angin bertiup daun luruh berterbangan..memang sangat wow! ( aaaaaaa, aaaa,aaaaaa soundtrack mohabattein sikit!)


Disebabkan kami tidak berjaya menuju puncak, boleh tengok di blog Skipping Clouds untuk gambaran perjalanan ke atas ( rasa mcm boleh arwah je tgk tangga-tangga merah yang banyak itu)

p/s : banyak sangat gambar, terpaksa buat beberapa entry pasal Mt Seorak. Next, Heundeulbawi.

6 comments:

Jari Manis berkata...

Salam kenal...bila baca entry seoul ni terus terpukau denga gambar2 yg cantik bak lukisan ni...terus terpikat tuk bookmark blog ni

HiDayah@GM berkata...

Hai Jari Manis,
Tq so much :) sementara rajin ni update la sakan kan...kalau dah datang malas tu, bertahun baru habis..hihihi

NHA berkata...

As Salam,
Hi Nice pic u have... actually I plan to go there end of oct ni. And plan pun memang nak hiking. Nak tanye route yg you follow ni sama dengan cable car route ke? so, nak tanye juga procodure nak hiking kat situ. If u don't mind reply to me nurfiz@gmail.com. Thanks :-)

HiDayah berkata...

NHA,
Tq, dah reply dkt email =)

Bibie Karim berkata...

Patutlah ko tanya aku hiking ke x. Kaki aku cramped since 1st day sampai Seoul. So demi xnak cramp berpanjangan, aku hike sikit je dari station cable car kat atas tu. Aci lah kan. Tapi serious wei view sepanjang track ni adalah lawa. Insha Allah, one day nak gak aku berhiking sana. Manatau tup2 jumpa MIL tengah mendaki tu kan. Tettt.

HiDayah berkata...

Bie,
haaa,sbb masa kau dkt sana mmg tgh peak kan sure lagi vogedevass gitew suasana warna warni.ok tak pe ada alasan utk kesana lagi.

p/s: nnt dah dpt MIL org sana,tlg tanyakan dia punya kawan ada anak bujang tak? =P