Isnin, 26 Oktober 2015

Into The Balkans : Transit in Dubai

Assalamualaikum and Hello!

Penerbangan kami bertolak ke Dubai pada waktu pagi. Keluar rumah macam waktu biasa keluar untuk ke pejabat. Semuanya berjalan lancar dan tiada sebarang perkara yang tidak memuaskan hati. Syukur Alhamdulillah. Dalam flight apa lagi layan movies sampai lebam. Kali ini tidak dapat berjumpa dengan Mr.F kerana beliau sedang bercuti sebulan di Malaysia.

Disebabkan masa transit kami agak panjang di Dubai, kami rancang untuk menjelajah dua kawasan di Dubai. 

Flight agak penuh pagi itu. 

Bentuk muka bumi negara sekitar timur tengah

Selesai solat, cuci diri dan simpan hand luggage kami terus ke Metro Station beli tiket day pass Dubai. Misi pertama kami biasalah ke Dubai Mall. Rezeki dapat melihat Dubai diwaktu siang. Manusia agak ramai didalam Metro. Bersesak-sesak. Kalau nak selesa memang pergi masuk gerabak wanita.

Bila la nak boleh masuk dalam bangunan

Jalan-jalan disekitar luar Dubai MallMinum petang di The Cheesecake Factory, Dubai Mall

Macam-macam menu kek ada, pilih saja yang mana berkenan dihati


Selesai minum petang, kami bergerak untuk misi kedua iaitu melawati kawasn bandar lama Dubai. Semangat membara nak menjelajah, keluar daripada Metro jalan enam langkah peluh dan bahang panas Ya Allah! Hanya Tuhan sahaja yang tahu.

Masing-masing pandang menandang sesama sendiri, mahu teruskan perjalanan atau patah balik ke tempat berhawa dingin. Tapi semua sepakat alang-alang sudah sampai kita teruskan perjalanan. Bila sampai dekat kawasan Old Dubai baju dah basah lenjun. Sabau jek lah.

Tapi kami agak kesuntukan masa juga disini, sebabnya dah nak hampir waktu magrib. Tengah bersiar-siar azan pun berkumandang. Disebabkan banyak tempat sudah tutup, ditambah pula dan bahang panas, kami bergerak laju menuju ke pelabuhan untuk ambik water taxi.

Masjid di Old Dubai

Sekitar Old DubaiTambang hanya 1 AED


Daripada Old Dubai kami terus ke Terminal 3 balik. Lepak dalam surau sampai pagi sebelum masuk ke dalam departures hall untuk mandi manda dan sarapan. Selesai semua, Istanbul Aku Datang!

Location: Dubai - Dubai - United Arab Emirates

0 comments: