Khamis, 3 Julai 2014

Spring Break 2014 : Leiden Town

Thursday | 1 May 2014
Day 6 : Delft ---> Keukenhof ---> Leiden

Turun daripada bus, kami terus masuk ke Tourist Information Centre mintak free map. Leiden merupakan bandar kedua selepas Amsterdam yang mempunyai jumlah air terbanyak yang menyusuri didalam bandar. Boat tour banyak disediakan, tapi memandangkan kami lebih gemar berjalan, maka kami hanya mengikuti langkah kaki menjelajah bandar Leiden.

Tempat letak basikal ditepi Leiden Centraal


Gambar diambil dari bahagain hadapan Tourist Information, sebelah kanan ialah Leiden Centraal

Bangunan di bahagian hadapan Leiden Centraal

Comel pula tengok pintu ni







Kami berjalan di Haarlemmerstraat yang merupakan the longest shopping street in the Netherlands. Memang sungguh panjang. Masuk dalam dua tiga kedai untuk cuci mata. Singgah Mc Donald untuk masuk toilet secara percuma. Singgah makan fries dekat salah satu kedai fries yang ada. Itu sahaja aktiviti kami di bandar Leiden.

Lepas dalam tiga jam berjalan dalam bandar ini, kami bergerak pulang ke Delft. Malam ini kami perlu kemas barang sebab akan bertolak ke negara jiran iaitu Belgium.
Location: Leiden, The Netherlands

2 comments:

Farikica berkata...

salam perkenalan...1st time singgah... cantik sungguh gmbr2 amsterdam...:)

HiDayah@GM berkata...

Hai Farikica,
Amsterdam cantik kan! Hehe, rasa macam tak mau balik je, nak duduk terus dekat the netherlands ni.

Selamat Berpuasa!